2.03 Kleine Balzaal

Vorige Overzicht Volgende

Deze zaal is mogelijk één van de mooiste zalen, zeker na de restauratie. De zaal in neo-rococo uitgevoerd en geschilderd in zacht groen. Voor de restauratie was de zaal in wil met zwaar vergulde ornamenten.


De zaal voor de brand

De zaal hoort bij de uitbreiding van Frederik Hendrik en was bedoeld als antichambre voor de vertrekken van Mary Stuart. Later had het verschillende bestemmingen.

De Kleine Balzaal is in 1854 ontstaan door de samenvoeging van de presentatiekamer, het kabinet en de garderoberuimte van Mary Stuart en op last van Koning Willem III ingericht in neorococo-stijl. Na de restauratie van 1984 bleek de zaal in licht groen met witte en heel fijntjes bladgouden versiering te zijn uitgevoerd. Dit was de oorspronkelijke situatie. Onder koningin Wilhelmina was er nog extra verguldsel aangebracht.

In deze zaal is een historisch bal gehouden waarbij koning Willem III en koningin Sophie verkleed gingen in kleding uit de gouden eeuw.


Historisch bal 15 maart 1862


Historisch bal 15 maart 1862, het soupe

Op 7 februari 1901 zijn in de Kleine Balzaal, ook wel Witte Zaal genoemd, koningin Wilhelmina en prins Hendrik in het huwelijk getreden. Speciaal voor deze gelegenheid werd de zaal opnieuw geschilderd en verguld. Zo is op alle lijsten en ornamenten van de wanden en het plafond nieuw bladgoud aangebracht. En op 7 januari 1937 zijn prinses Juliana en prins Bernhard hier in het huwelijk getreden. Bijzonder was dat de burgelijke plechtigheid werd uitgzonden op de radio. Op de tafel stonden twee microfoons die gecamoufleerd waren zodat het niet opviel.


De trouwbelofte, in het midden, in de vierkante boxjes, zaten de microfoons verstopt

Op de schouw staan een pendule en twee vazen. Het licht van de grote verguld bronzen kroonluchter en van de veertien wandlichten worden weerspiegeld in twee grote wandspiegels.

De zaal heeft achter een verschuifbaar wandpaneel een ingebouwde orkestbak, die soms ook als buffet werd gebruikt.

 
De orkestbak tijdens de restauratie

(Foto volgt)

Na het aantreden van koning Willem-Alexander is deze in gebruik als ontvangstsalon. Het meubilair is afkomstig uit de Grijze salon van Huis ten Bosch.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site