Indeling 1e verdieping

1e verdieping

Hieronder volgt de indeling van het paleis per kamer. waarbij ieder kamer een eigen nummer heeft. Diverse kamers hebben een eigen pagina met foto's en beschrijving. Klik daarvoor op de knop onder de foto. Er kan ook op de kamers in de plattegrond worden geklikt

2.09 v.m. Wintertuin 2.16 v.m. garderobe koningen 2.20 Kabinet van de koningin 2.22 Kinderkamer kinderen koning Willem III 2.27 Koninginnengang 2.01 Koningstrap boven 1.02 Balkonzaal 2.02a Balkon 2.03 Kleine Balzaal 2.05 Galerijzaal 2.06 Noordelijk zijpaviljoen 2.07 Grote balzaal 2.08 Zuidelijk zijpaviljoen 2.10 Grote antichambre / Bibliotheek 2.11 Bruine kwartier, 1e salon 2.12 Bruine kwartier, werkkamer wijlen prins Claus 2.13 Bruine kwartier, vergaderzaal 2.14 Bruine kwartier, werkkamer Hare Majesteit 2.15 v.m. Badkamer koningin Wilhelmina 2.17 Koninginnenslaapkamer 2.18 Bad en kleedkamer 2.19 Blauwe salon 2.21 Theesalon 2.23 Werkkamer Wilhelmina 2.24 Lodewijk XV salon 2.25 Kinderspeelkamer / Salon koningin Wilhelmina 2.26 Koninginnentrap 2.28 Voorruimte ontvangstsalon Emma 2.29 Ontvangstsalon / Vergaderzaal 2.30 Bovenvestibule 2.31 Daniel Marot eetzaal 2.32 Trap gastenvleugel 3G0 / 1 Gastenvleugel 1e verdieping

Nummer Naam Beschrijving
2.01 Bovenzijde Koningstrap Dit is de bovenzijde van de koningstrap en vormt de verbinding naar de statievertrekken.  In het trappenhuis hangen schilderijen van Koning Willem I en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen.

2.01
 

2.02 Balkonzaal De Balkonkamer is één van de oudste kamer van het Paleis en ligt in het midden van het paleis.

2.02
 

2.02a Balkon De Koningin en leden van het Koninklijk Huis verschijnen bij speciale gelegenheden op het balkon. Dit gebeurt onder andere op Prinsjesdag.


Juliana als nieuwe koningin op het balkon met haar familie, vlak voor de brand in 1948

2.02a
 

2.03 Kleine balzaal Deze zaal is mogelijk één van de mooiste zalen, zeker na de restauratie. De zaal in neo-rococo uitgevoerd en geschilderd in zacht groen. Voor de restauratie was de zaal in wil met zwaar vergulde ornamenten.


De kleine balzaal

2.03
 

2.04 Groene antichambre Deze ruimte is ingericht met meubelen die gemaakt zijn voor het paleis, maar eerst in andere kamers hebben gestaan. De muren zijn behangen met groen brokaat. Ook deze zaal was zwaar beschadigd door de brand en het plafond is gereconstrueerd aan de hand van oude tekeningen en foto's


 

2.04
 

2.05

 

Galerijzaal De galerijzaal is gebouwd in één van de twee zijvleugels aan het voorplein aan het Noordeinde. De zaal is ingericht in Empire stijl en dient voornamelijk als eetzaal voor grotere gezelschappen.


 

2.05
 

2.06
2.07
2.08
Zijpaviljoen en de Grote Balzaal Deze zalen vormen het centrum en hoogtepunt van het gebouw. De grote balzaal met de beide zijpaviljoens. Menig Oranje feest is hier gevierd. De zaal is een hoogtepunt van Nederlandse Empire stijl.

De Grote Balzaal is een van oorsprong 17e-eeuwse ruimte die naar ontwerpen van Ziezenis en De Greef rond 1820 tot balzaal in empirestijl werd verbouwd. Het gebogen plafond is uitgevoerd in stucwerk en de wanden zijn met okerkleurig scagliola, een marmerimitatie in stuc, bedekt.


 

2.07
 

2.09 Wintertuin Oorspronkelijk was deze ruimte een onderdeel van de binnenplaats. Na 1815 werd het bij het Bruine kwartier getrokken als wintertuin. Aanvankelijk met een glazen dak. Bij de restauratie verdween dit dak definitief en is het een inpandige passage geworden.


De grote antichambre richting de voormalige wintertuin
 

2.10 Grote Antichambre/ Bibliotheek Dit vertrek is gebouwd tijdens de uitbreiding door Frederik Hendrik.  Oorspronkelijk had het een vensters in twee richtingen. Geleidelijk aan zijn deze allen verdwenen, zodat er nu geen daglicht meer binnen komt.


 

2.10
 

2.11 Bruine kwartier De volgende 4 kamers horen tot het zogenaamde bruine kwartier. De eerste drie kamers vormde de galerij van prins Willem II (zie ook 2.05). Na 1815 is deze opgedeeld en ingericht als gastenverblijf voor staatshoofden. Ze waren zeer luxueus ingericht en betimmert met bruin hardhout. De wandbespanning bestond uit rode damast. Na de restauratie is dit vervangen door een stof in effen crème/wit, waardoor het houtwerk heel mooi uitkomt.


 

2.11
 

2.12 Voormalige werkkamer van prins Claus In deze vroegere salon had prins Claus zijn werkkamer en wordt tegenwoordig waarschijnlijk gebruikt door koningin Maxima


 

2.12
 

2.13 Hoekkamer Deze hoekkamer dient tegenwoordig als vergaderkamer.


 

2.13
 

2.14 Werkkamer van de koningin Oorspronkelijk was dit de slaapkamer van het kwartier. Tegenwoordig is het de werkkamer van de koning.


 

2.14
 

2.15 Badkamer van Wilhelmina In 1901 werd op een kleine binnenplaats een nieuwe badkamer voor Wilhelmina gebouwd.

De ruimte is betegeld met schitterende tegels met dierenvoorstellingen.


 

2.15
 

2.16 Kleedkamer van de koningin  Vanaf 1815 was dit de kleed- en badkamer van prinses Marianne, de dochter van Willem I. Na haar huwelijk werd het in 1830 de badkamer van haar moeder Wilhelmina van Pruisen. Vanaf deze tijd was de kamer in gebruik als badkamer en kleedkamer van de koningin.


Plattegrond badkamer en slaapkamer koningin

Na de bouw van de nieuwe badkamer werd het uitsluitend gebruikt als kleedkamer. Nu is het de werkkamer van de secretaresse van de Algemeen Secretaris

2.17 Koninginnen slaapkamer  Ongeveer op deze plek lag de slaapkamer van Amalia van Solms. Na 1815 werd het een slaapkamer. Eerst voor prinses Marianne, dochter van Willem I en later van haar moeder, Wilhelmina van Pruisen. Vanaf dit moment is het altijd de slaapkamer van de koningin geweest, met uitzondering van Anna Paulovna die met haar man Willem II op paleis Kneuterdijk woonde.

2.17
 

2.18 Kleed en badkamer. Nu Particulier secretaris Deze ruimte is opgedeeld geweest in twee kleinere ruimtes. Het kleinste diende als badkamer en het grotere als kleedkamer. Prins Hendrik gebruikte deze tot zijn dood. Eerder waren de kamers in gebruik als Audiëntiekamer van prinses Marianne.

Tijdens de restauratie zijn de kamers weer samengevoegd en in gebruik als werkkamer van de Particulier Secretaris.

2.18
 

2.19 Blauwe Salon Deze zaal heeft verschillende functies gehad. Van slaapkamer naar privé salon voor de koningin, zitkamer voor prins Hendrik en tenslotte werkkamer voor koningin Wilhelmina.

Nu is het de werkkamer van de Particulier Secretaresse van de koningin.


Zitkamer koningin Emma

2.19
 

2.20 Boudoir In 1815 werd deze kamer ontworpen als toiletkamer en boudoir voor koningin Wilhelmina (van Pruisen).

Na haar verhuizing naar kamer 2.17 werd deze kamer gebruikt als entreekamer voor 2.21 en 2.19. Bij de restauratie is de kamer grotendeels verdwenen. Er is onder andere een lift gekomen. Slechts een kleine verbindingskamer is nog over.


 

2.21 Theesalon Dit is de mooist versierde kamer van de hele vleugel. Eerst was het de zitkamer van koningin Wilhelmina. Na 1830 werd het als Theesalon gebruikt. Door de wandbespanning werd het ook wel de Gele salon genoemd. Prins Hendrik gebruikte het als ontvangstsalon.

Nu is hier het secretariaat gevestigd. 


Zaal ten tijden van koningin Sophie

2.21
 

2.22 Kinderslaapkamer Van 1817 tot en met 1850 was dit de antichambre voor de theesalon. Van 1850 tot en met 1870 diende het als kinderkamer voor de kinderen van Willem III en Sophie.

Nu is deze kamer geheel verdwenen. De doorgang naar 2.26 is nu een gang geworden en het overgebleven deel zijn de toiletblokken geplaatst.

2.22
 

2.23 Werkkamer Wilhelmina Deze kamer heeft ook weer meerdere functies gehad. Schilderkamer, Biljartkamer, Dienstkamer, ontbijtkamer, werkkamer en eetkamer.

Nu is het de ontvangstkamer van prinses Margriet. 


Werkkamer prinses Margriet

2.23
 

2.24 Salon Lodewijk XV Deze ruimte was aanvankelijk verdeeld in drie afzonderlijke vertrekken.  In 1896 werden deze salon samengevoegd en ingericht als salon voor damesontvangst van Wilhelmina.

Nu is het in gebruik als secretariaat voor prinses Margriet.


 

2.24
 

2.25 Speelkamer/ Zitkamer/ Postkamer In 1817 werd deze kamer ingericht als bibliotheek voor de koningin. Later diende het als speelkamer voor de kinderen van Willem III en Sophie. Koningin Wilhelmina had hier haar zitkamer.

Tegenwoordig wordt het gebruikt als postkamer


Postkamer

2.25
 

2.26 Koninginnetrap Omdat de trap bij 2.24 toch wel erg gemist werd, werd er in 1909 een trappenhuis achter de bestaande vleugel gebouwd. Dit had tot gevolg gehad dat twee kamers sterk van karakter veranderde die als doorgang gingen dienen.

2.26
 

2.27 Koninginnen/ koningsgang Door deze gang was het mogelijk de diverse vertrekken te ontsluiten. De familie gebruikte deze gang echter zelden. Het hofpersoneel gebruikte ze om sneller in diverse kamers te komen. Niet alle kamers hadden een uitgang op deze kamer.

Veelal waren de deuren geblokkeerd met kasten. Slechts via de toegangkamers kon men de ruimtes betreden. 


 

2.28 Voorruimte ontvangstsalon Emma Deze ruimte diende als voorruimte naar de ontvangstsalon van Emma en naar 2.08, het paviljoen van de Grote Balzaal. Deze bevat een mooie schouw. Tevens hangt hier een mooi portret van Prinses Juliana als baby.

2.28
 

2.29 Ontvangstsalon/vergaderzaal Deze ruimte diende verschillende koninginnen als ontvangstsalon. Als laatste heeft Emma veranderingen er in aangebracht.

Tegenwoordig wordt het gebruikt als vergaderzaal en heet de zaal Puttizaal, naar de wandbespanning


 

2.29
 

2.30 Bovenvestibule Deze ruimte is thans 1 geheel en dient als trappenhuis. Maar in het verleden was de indeling van deze ruimte geheel anders. Hier waren 5 vertrekken, waaronder een smalle trap (zie ook ruimte 1.05)


 

2.30
 

2.31 Daniël Marotzaal

 

Deze zaal dient vanaf 1815 als dagelijkse eetzaal voor de koninklijke familie. Onder koningin Emma is deze verbouwd in Marot stijl met goudleer behang. Deze bleek bij de restauratie onherstelbaar beschadigd, waardoor die vervangen moest worden.  Nu hangt er een goudkleurig wandbespanning.


 

2.31
 

2.32 Trap gastenvleugel Op deze plek heeft altijd de trap van deze vleugel gelegen. Toen het koningshuis groter was, verbleven hier de prinsen. Later zat hier de hofhouding, nu logeren hier de hoge gasten. Deze trap is deels in oude stijl, maar de achterwand bevat een kunstwerk bestaande uit allemaal kleine plaatjes op spijkers geplakt.


 

3G0/1 Gastenvleugel Enkele jaren na de oplevering van het paleis werd ook het gastenkwartier opgeleverd. Helaas is het niet altijd mogelijk te achterhalen welke foto's in welk vertrek zijn genomen. Indien dit het geval is zijn de foto's aangeduid met Indien dit het geval is zijn de foto's aangeduid met G 0
Indien het wel bekend is beginnen de nummers met G 1 voor de Begane Grond en met G 2 voor de eerste verdieping

3G0/1
 

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site