1.07 Indische zaal

Vorige Overzicht Volgende

In deze voormalige audiëntiezaal van de koning werd in 1901 een Indische zaal gebouwd. Dit was een geschenk van de vorsten uit Indië ter gelegenheid van het huwelijk tussen Wilhelmina en Hendrik. De betimmering bestaat uit diverse soorten Indisch hout en in door de beste vaklui in India gemaakt.

De wanden en het plafond zijn betimmerd met djatihout waarbij boven de ramen en de deuren ‘banaspati’s’ zijn aangebracht, die met hun ogen de bezoekers in de gaten houden. Langs de wanden staan godenbeelden uit de bloeitijd van de Hindoe-overheersing op Java. In vitrines zijn diverse kunstvoorwerpen uitgestald

Wilhelmina bleef het als audiëntiekamer gebruiken.


Indische zaal voor de 2e wereldoorlog

Helaas bleek tijdens de restauratie dat de vloer onherstelbaar beschadigd is. Om dat te camoufleren ligt er nu een tapijt op de vloer afkomstig uit Huis Doorn uit het bezit van Keizer Wilhelm II van Duitsland. Wilhelmina sprak over dit tapijt als "haar oorlogsbuit" omdat de goederen van alle Duitsers na de 2e wereldoorlog in beslag waren genomen.

Tijdens de mobilisatietijd van 1939-1940 waren er wapens en munitie opgeslagen in een ruimte naast deze zaal.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site