Hofburg

Overzicht vleugels
Klik hierboven voor het vervolg

De Hofburg is het oudste, nog bestaande paleis van Wenen. De eerste hertogen uit het huis Babenberg woonde in het hertogelijk hof het plein Am Hof. De laatste hertog uit dit huis, Leopold VI, der Glorreiche liet aan de rand van de stad een vesting bouwen. Deze kon tevens als residentie dienen. De Hofburg is nooit helemaal dit vestingachtige karakter kwijt geraakt. Hertog Leopold verbleef veel in zijn nieuwe burcht. In 1221 vaardigde hij hier de bul uit waarmee hij stadsrechten schonk aan Wenen. Met zijn dood in 1246 stierf het huis Babenberg uit en werd het hertogdom Oostenrijk (nu de bundeslander Ober- en Niederöstenreich) een prooi voor zijn buren.

De Boheemse usurpator, koning Przemysl Ottokar, die in 1251 Wenen wist te bezetten, resideerde in de Hof burg en ondertekende hier zijn staatsstukken demonstratief met de woorden: ,,in unserem Hause". Toen hij op 26 augustus 1278 in de Slag van Durnkrut op het Marchfeld bij Wenen kroon en leven verspeelde, deed diens tegenspeler Rudolf I van Habsburg er zijn intrede. Zijn geslacht, dat Oostenrijk zou verheffen tot een wereldmacht, maakte de Hofburg tot residentie. Hij verbleef drie jaar in de Hofburg. Zijn gemalin, Anna von Hohenberg, stierf er.

Aanvankelijk werd er alleen in de burcht gebouw. Maar de ruimte werd al snel te klein. Daarom werden er losse gebouwen bij geplaatst. Dit waren de huidige Amaliatrackt en de Stallenburg. Dit waren zelfstandige woningen voor jongere leden van het huis. De hoofdvleugel, nu de Schweitzertrackt genoemd, bleef de officiële residentie en vesting. Pas toen de vestingfunctie verviel werden de diverse gebouwen aan elkaar verbonden met nieuwe vleugels. Hierdoor is er een complex ontstaan van meer dan een kilometer lang.


De Hofburg vanaf de Stephansdom. 1860-1870
Foto is genomen voor de afbraak van de wallen en Burgtheater en
de daarop volgende bouw van de Michaelskoepel en Neueburg

Ook al woonden verschillende Habsburgse heersers bij voorkeur elders, bijvoorbeeld in Slot Schönbrunn, de Hofburg bleef de officiële residentie tot 1918, immers volgens een oude traditie is hij, die zetelt in de Hofburg de Heer van Oostenrijk. In dat jaar deed keizer Karl I afstand van regeringsbemoeienis en vertrok het jaar daarop in ballingschap.

Sindsdien wordt het paleis door vele instellingen gebruikt. De Nationale Bibliotheek, de Spaanse rijschool, de Oostenrijkse president zijn enkele gebruikers. Tevens zijn de schatkamers, de zilverkamers en de vertrekken van keizer Frans Jozef en zijn vrouw Elisabeth te bezichtigen. Recent is hier het Sisimuseum geopend.

De Hofburg is verdeeld in diverse vleugels, trackten genaamd. Deze site geeft een overzicht per track.

Top

Voor bezoekers die via zoekmachines of rechtstreekse links op een losse pagina terechtkomen, is het met de onderstaande knop mogelijk de indexpagina te benaderen en zo de gehele site te bezoeken.

Gehele site