Woensdag 9 juni
Rimini en San Marino
43 foto's
Verslag Rimini

Verslag San Marino

.

Rimini, poort van keizer Augustus

Verslag Rimini
Hoewel dit eigenlijk een rustdag was, zijn we toch op stap gegaan. Op het programma stond een facultatieve halve-dag tocht naar San Marino, maar Esther ging eerst Rimini, de mondaine badplaats met een hoop historie. Voordat we daar aankwamen gingen we eerst over de rivier de Rubicinio, die in de geschiedenis bekend staat als de rivier de Rubicon waar Julius Caesar over heen trok en zo de burgeroorlog tegen Pompejus begon. Was het vroeger een niet al te grote rivier, dan valt het nu zwaar tegen. Meer dan een slootje is het niet te noemen.

Alea iacta est: de teerling is geworpen
De Rubico - een bescheiden bergrivier, tussen Ravenna en Rimini - is niet zo maar een grens: geen enkele Romeinse generaal had het recht, zonder toestemming van de Senaat, met zijn troepen deze te overschrijden, op straffe van tot opstandeling en "vijand van het vaderland" te worden verklaard. Maar Caesar stak toch met zijn leger in 49 v. Chr. over de Rubico om de Senaat - die hem in zijn ogen onrecht aandeed door hem geen triomftocht te gunnen- de les te spellen en riep "Alea iacta est" . De Senaat was woedend en dat betekende dat er een burgeroorlog uitbrak.

Caesar versloeg al zijn vijanden. Pompeius vluchtte naar Egypte waar hij onthoofd werd door de koning. Die presenteerde Pompeius' hoofd op een schotel aan Caesar in Alexandrie. Caesar deed net of hij het heel erg vond en begon vervolgens een liefdesrelatie met koningin Cleopatra
 

Om 10 uur kwamen we aan in Rimini waar we tot 12 uur bleven. Allereerst gingen we via de poort van keizer Augustus naar het oude forum. Hier staat het standbeeld van Julius Caesar. De bovenstaande woorden "Alea iacta est" heeft hij op dit plein tegen zijn legioenen gesproken. Echter niet op de plek waar het beeld nu staat, maar op meer op het centrum van het plein. Daar staat nu nog de oude, orignele sokkel van het beeld. Helaas is dit niet sterk genoeg meer om het beeld te dragen. Daarom is het beeld er af gehaald en elders op het plein gezet.

Daarna bezochten we de Templon Malatesta, de huiskerk van de familie Malatesta. Vervolgens ging iedereen zelf op pad. Het was markt, dus er was genoeg te zien. Hieronder kan je meer lezen over de geschiedenis van de stad.


Geschiedenis.
Ligt in de provincie Forlì, regio Emilia-Romagna, aan de monding van de Marecchia in de Adriatische Zee, aan de Italiaanse Riviera.

In het jaar 268 v.Chr. stichtten de Romeinen hier de vesting Ariminum. Na de val van het Romeinse rijk kwam de stad onder het bewind van de Oostgoten, van Byzantium en van de Longobarden. Van de middeleeuwen  tot aan de Renaissance werd het geregeerd door de families Malatesta. Hierna kwam het achtereenvolgens onder invloed ven de kerkelijke staat, van Napoleontische overheersing en  van het  verenigde Italiaanse rijk. Rimini heeft een rijke geschiedenis en kent ook kunst en architectuur. De boog van Augustus, de brug van Tiberius, de Malesta tempel gebouwd door Leon Battista Alberti getuigen er van. 

De gotische kerk San Francesca, zgn. Tempio Malatestiano,  uit de 13de eeuw werd in opdracht van Sigismondo Malatesta in vroeg-renaissancistische stijl vernieuwd door Leon Battista Alberti (1446–1456). In het interieur ziet u vele renaissancebeeldhouwwerken van o.a. Agostino di Duccio. Raadhuis dateert uit 1562 en is  herbouwd in 1945. Palazzo dell'Arengo, 1204, is bezienswaardig.

In 1843 is er de eerste badinrichting gebouwd. Gastvrijheid, fijne zand, het heerlijke klimaat en de gastvrijheid zijn Rimini's beste kenmerken. Er zijn enorm veel hotels, restaurants en ontspanningsoorden.
Rimini ligt aan de oostkust van Italië en heeft zeer uitgestrekte stranden. De kuststrook gaat over in heuvels en die weer in de Apennijnse bergen. 

In de stad zelf tref je groene lanen, tuinen en parken aan. Het water is niet diep en de ondergrond zanderig.
Rimini, in de Romeinse tijd Ariminum geheten, werd na de verdrijving van de Senonische Galliërs een Latijnse kolonie, 268 v.C.. Door de Via Flaminia, 220 v.C., met Rome en door de Via Aemilia, 187 v.C., met Gallia Cisalpina verbonden, speelde het als militaire basis een rol in de Tweede Punische Oorlog en de Romeinse burgeroorlogen. In de late middeleeuwen was Rimini in bezit van de familie Malatesta, die het in 1503 aan de Venetianen verkocht. In 1509 kwam het aan de Kerkelijke Staat. In 1944 werd de stad zeer zwaar beschadigd


Verslag San Marino
Na een rit van ca 30 minuten kwamen we aan in San Marino. Daar er hier geen roltrappen waren zoals in Perugia, moesten we de berg van dit staatje te voet beklimmen. Maar het was de moeite waard. Een prachtig uitzicht over de vlakte tot bijna bij de zee. Helaas was het een beetje heiig, zodat we de zee niet konden zien. San Marino is door zijn belastingklimaat een vrijstaatje waarin je allerlei zaken 'goedkoop' kan kopen. Je vind er dus veel zaken met drank, parfum, sierraden, (nep)wapens, speelgoed, postzegels, kristal en munten. .

Helaas hadden veel zaken het zelfde, dus de keuze was niet echt groot, al waren er zeker wel prijsverschillen. Het rondkijken was dus wel de moeite waard.

Geschiedenis
S
an Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door Sint Marinus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn. Het piepkleine landje werd door het Frankrijk van Napoleon in 1797 erkend, en op het Weense congres in 1815 door de andere Europese staten. Hoewel het soevereine staat is, is het sterk afhankelijk van Italië, dat het sinds zijn eenwording in de 19e eeuw volledig omringt. Politiek De Consiglio Grande e General, oftewel Opper- of Algemene Raad, wordt elke vijf jaar door het volk gekozen. Dit parlement kiest uit haar midden twee leden tot Regenten voor een periode van zes maanden. De twee regenten en het kabinet vormen de uitvoerende macht van de staat. De Raad kiest ook de Consiglio dei XII (Raad van Twaalf), die de rechterlijke macht vormt gedurende de zittingsperiode van de Raad.

Gemeentes

San Marino telt negen gemeentes, oftewel castelli. Dit zijn:

Geografie
San Marino wordt gedomineerd door de Apennijnen en heeft een ruig landschap. Het hoogste punt van het land, Monte Titano, ligt op 749 m boven de zeespiegel. Er zijn geen grote wateroppervlakten. Het klimaat is Mediterraan, met warme zomers en zachte winters.

Economie
Hoewel officieel geen Euro-land heeft San Marino toestemming om de Euro als nationale munteenheid te voeren, dit op grond van afspraken met Europese Unie. Vóór de invoering van de Euro was de Sanmarinese lire gekoppeld aan de Italiaanse lire. De eigen Euromunten, waar er zeer weinig van zijn, zijn net als de lires waren gewild onder muntenverzamelaars.
De staat San Marino mag per jaar voor slechts € 1.944.000 aan munten slaan. Het grootste deel daarvan wordt voor een veelvoud van de waarde verkocht in de winkeltjes. De toeristische sector vertegenwoordigt ongeveer 50% van San Marino's BNP. Ongeveer 3,3 miljoen toeristen bezochten het land in 1997. De voornaamste landbouwproducten zijn wijn en kaas. Verder zijn bankwezen, kledinghandel, elektronica en keramiek belangrijk. De Sanmarinese postzegels, die alleen binnen het land zelf geldig zijn, worden vooral verkocht aan filatelisten en vormen daarmee een andere bron van inkomsten. De productie per hoofd van de bevolking en de levensstandaard zijn vergelijkbaar met die in Italië, dat het leeuwendeel van het voedsel levert.

Demografie
Aangezien Italië het volledig omringt, is er geen verschil van betekenis tussen de inwoners van San Marino en die van Italië. Veel Italianen wonen zelfs in San Marino. De taal is Italiaans. Het Rooms katholicisme is de belangrijkste religie

Logies
We verbleven voor de 2e avond in het hotel bij Imola. Het eten bestond uit: Pasta, Mixed grill met bijgerechten, chocoladecake met ananas. Daarnaast hadden we nog taart. Want het was de verjaardag van Guilliano, onze chauffeur. Hij werd deze dag 36 jaar

Top